donderdag 27 augustus 2015

veiligheid en comfort


Na vele reacties van bezorgde vrienden en medeweggebruikers, heb ik besloten om een vlaggenmast te bevestigen op de houder van de trekhaak. Ik had zo mijn bedenkingen over de vlaggenstokjes die in de handel verkrijgbaar waren ... daarom heb ik een eigen versie samengesteld...

Het uiteinde van een vishengel leek me uitermate geschikt voor de job... sterk en zeer flexibel... Het geheel heb ik vastgezet met siliconenlijm op een draadstang van M 10 die op zijn beurt vastgemaakt is op de beugel van de trekhaak.
Een gewoon vlaggetje heb ik niet overwogen en een trikevlag lijkt me dan weer te groot... dus werd het uiteindelijk een stuk reflecterende riem vastgelijmd op een buisje dat net over de hengel schuift.Door de stevigheid vd draadstang (60 cm ) kan de vlaggenmast nooit tegen de body terecht komen...
Gisteren volgde dan de ultieme zichtbaarheidstest... op een rotonde waar je als velomobilist bijna onzichtbaar bent door een haag...


Tijdens mijn rit kwam er een auto uit de richting waar de zwarte auto op deze foto komt aangereden. Ondanks het reflecterend lint werd ik helaas niet opgemerkt door de bestuurder ... Tot een botsing kwam het gelukkig niet .Mijn toeter deed de bestuurder nog net op tijd stoppen. Het is mogelijk dat mijn lint te klein is om opgemerkt te worden .Daarom overweeg ik nog een lint bij te plaatsen. Hopelijk worden de linten dan wel gezien.... 


Tijdens de langere tochten is het aangenaam om wat muziek te horen. Ik schafte me onlangs een U-boom speaker aan .Een behoorlijk groot ding dat 360° muziek via bluetooth laat horen. De U-boom kan gemakkelijk bovenop de wielkast van het achterwiel geplaatst worden.De speaker heb ik in een vijverfiltermatje gewikkeld zodat alle schokken gereduceerd worden en het geluid niet belemmerd wordt.Het geheel wordt met klittenband aan de kapstok gehangen en kan prima bediend worden. Het geluid klinkt heerlijk door de smurfenmuts . Voor nieuwsgierige blikken is de U-boom onzichtbaar "weggemoffeld". Het is beslist een prima aanwinst die bovendien ook vuil-en waterdicht is !

26 opmerkingen:

 1. De derde foto is toch eigenlijk het overduidelijke bewijs dat zo'n ieniemienie-vlaggetje bijna niet te zien is vergeleken met zo'n enorm groot oppervlak oftewel een velomobiel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je gelijk in Wim. Ik zal het toch iets opvallender moeten aanpakken....
   Het lijkt een prulletje.... al valt het lapje in het donker wel goed op....
   Grtz Hans

   Verwijderen
 2. Zo'n vlaggetje voldoet denk ik aan een psychologische behoefte : de rijder denkt dat ie er veiliger mee rijdt en automobilisten denken dat de rijder er minder onverantwoord mee rijdt.

  In beide gevallen voegt het vlaggetje geen daadwerkelijke veilighied toe maar mensen zijn er geruster mee.

  Het enige wat zou kunnen werken is een hele sterke flitslamp bovenop zo'n steel. Dat trekt wel aandacht waar een vlaggetje faalt.

  Wat denk je dat iemand boven de (rij)wind van zo'n vlaggetje ziet lol ? Alleen de stok....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik voel me met de vlag niet veiliger dan zonder.Als je wordt opgemerkt is het meestal door bestuurders die daadwerkelijk opletten.
  Defensief rijden en gebruik maken van een toeter halen meer uit. Helaas is dit ook niet altijd voldoende... Maar ik blijf positief en probeer zoveel mogelijk gezien te worden. Een licht op de mast is een goed idee ,maar dat ben ik tot nu toe nog niet tegengekomen in de handel.
  Grtz Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je wil gezien worden door een vlagje zal je een groter exemplaar moeten bevestigen.
   Dit is iets waar een automobilist nooit zal op zal letten, je moet al ogen op het achterhoofd hebben in het verkeer.
   ik ben anti vlaggen voor velomobielen.

   Verwijderen
  2. Ja ' t'is precies te klein om op te vallen tijdens de dag...

   Verwijderen
 4. Toch maar opletten als je met een vlaggestok paarden passeert.
  Paarden zijn zeer slecht ziend en (mede daardoor) zeer schrikachtig.
  Nadat ik de vlag wegdeed heb ik nog nauwelijks schrikende paarden in de buurt gehad. Het is trouwens een paardenhouder die me wees op het feit dat paarden schrikken van de bewegende vlag, net omdat ze slechtziend zijn (wat ik al langer wist).

  En of een vlag in het verkeer het veiliger maakt? Het enige dat het verkeer veiliger kan maken is met zijn allen zich verantwoordelijker gaan gedragen.
  De laatste weken zijn alweer fietsers van het fietspad en voetgangers van de stoep gereden. En de laatste jaren is dat meermaals gebeurd. Daar helpt geen vlagje aan.
  Vorige week werd ik ingehaald door een auto waarbij de bestuurder bij het langszij komen doodleuk naar uiterst rechts begon uit te wijken en ik dus ei zo na voorbij het gootje moest gaan rijden om niet onder de auto terecht te komen. Dit terwijl er vlak voor mij ook een vrachtwagen reed waardoor inhalen helemaal geen nut had. Daar helpt geen vlagje aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet waar het idee vandaan zou komen dat paarden slechtziend zijn, maar dat is echt niet waar. Recht voor zich ziet een paard inderdaad niet goed, want een paard is een vluchtdier en de ogen staan meer zijwaartsgericht. Daardoor heeft een paard wel een veel groter gebied dat hij kan overzien. Dus schuinachter zichzelf kan een paard gewoon alles zien.

   Paarden schrikken gewoon van zaken die onbekend voor hen zijn. Bijvoorbeeld een velomobiel of een raar wapperend vlaggetje. Aangezien het vluchtdieren zijn, zullen ze dat dus ook gaan doen: vluchten.

   Verwijderen
  2. Dat een paard slechtziend is weet ik omdat ik er op school nog over geleerd heb (landbouwschool). En bevestiging van paardenhouders.
   Je al eens afgevraagd waarom bvb bij runderen (ook vluchtdieren) de afsluitingen prikkeldraad, of zelfs een enkele schrikdraad (elektriciteit) genoeg is en dat bij paarden bij draadafsluiting er ook lint bijgehangen wordt, maar meestal planken of platen als afsluiting gebruikt wordt. Dit om 2 redenen:
   1- paarden zien de afspanning met draad te slecht
   2- de huid van paarden geneest zeer moeilijk (veel moeilijker dan bij rundvee)

   Paarden schrikken inderdaad zeer gemakkelijk. Maar bij mij reageren paarden nog zelden sinds ik geen vlag meer bij heb.

   Verwijderen
  3. Ik heb bijna altijd last met paarden...zelfs zonder vlag. Ik stop steevast 50 m voor het paard en doof mijn lichten. Dat wordt steeds geapprecieerd door de ruiters ...

   Verwijderen
  4. Paarden zijn niet echt slechtziend. Dat is toch echt iets te kort door de bocht.

   http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/87951-wat-ziet-een-paard.html

   http://www.paardenbegrijpen.nl/paarden-begrijpen/zintuigen/

   http://horsefulness.be/het-zicht-van-paarden-hoe-en-wat-zien-ze/

   Verwijderen
 5. Hier is het nut van "vlaggetjus" weer eens prachtig aangetoond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is moeilijk om aan te tonen dat een vlaggetje nut heeft. Momenteel ben ik de mening toegedaan ,dat de vlag in bepaalde gevallen mijn zichtbaarheid zal verhogen... Als ik inzie dat ze geen aarde aan de dijk brengt, neem ik ze weg.

   Verwijderen
  2. Ik had een vlaggetje voor op de Alleweder en dat hielp wel degelijk wat bij het passeren van heggen. Die was wel wat groter en driehoekig. En mijn tegenliggers waren dan (niet extreem snel rijdende) rechtopfietsen.
   Ben eigenlijk nog steeds van plan dat ook weer aan te brengen voor aan de Limit!

   Verwijderen
 6. Het is echt niet belachelijk oplossingen te zoeken voor het totaal uit zicht ontrokken zijn achter heggen en muurtjes om daarna zo plotseling op te duiken dat niemand dat had kunnen zien aankomen.

  Het ene component is dat je zelf goed moet weten dat je aan zicht ontrokken bent dus bestuurders vanachter de heg, muur, ander obstakel niet weten dat je er bent. Voorrang verwachten leidt dan tot ongelukken. In zo'n geval geef je altijd voorrang ook al heb je het zelf. Dat voorkomt 100 % een botsing.

  Wat ik zelf al eens gemerkt heb.....niet op en weg achter parkeervakken ( bij winkelcentra ) rijden ! Aan de andere kant gaan rijden is misschien een oplossing of tijdig stoppen als je ziet dat iemand achteruit gaat rijden. Zit je erachter rijden ze over je heen omdat je onder hun achterraam fietst en ze je niet kunnen zien...OOK met vlaggetje zien ze je niet of te laat !!

  Zoals ik al zei is het enige wat aandacht en focus op jouw positie kan afdwingen een sterke flitslamp. Alleen zo'n sterke flitslamp zal opvallen in de omgeving en eenieder op de hoogte stellen dat daar iets verdachts achter die heg, muur, ander obeject is. En afremmen danwel er rekening mee houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij electronica winkels als Conrad.nl kun je alles vinden wat je nodig hebt......soldeerbout, draad, schakelaartje, LED die zo sterk is dat je er niet eens in mag kijken enz enz....

  Een beetje prutsen en een handje geld en je maakt zo een flitsstengel die niemand zal ontgaan.

  Waarom ik dat met mijn grote mond dan niet eerder gedaan heb ? Ik rij alleen maar op vrijliggende fietspaden in en rondom mijn woongebied. Ik heb het domweg niet nodig gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een sterke led is idd een goed idee. Bedankt voor de tips !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Hans,

  Ook ik rijd met een vlaggetje, of beter, een reflecterend lint. Daarbij heb ik ook nog een witte en een rode LED verlichting boven op mijn vlaggemast, die via een relais knipperen. Of dat allemaal bijdraagt aan mijn zichtbaarheid? Sommigen zeggen van wel, anderen roepen nog steeds: "Onzichtbaar!!!!!" "Gevaarlijk!!!!!!!!!!"
  In elk geval kan niemand meer zeggen dat ik een vlaggetje zou moeten hebben, en mijn vrouw is een stuk geruster, dat is ook wat waard........
  Je kan het eventueel bekijken:

  http://a3manh.blogspot.no/2015/03/aanpassing-knippermast.html

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Adri,
   Alle tips zijn welkom.
   Ik moet even kijken hoe ik dat voor mekaar kan krijgen...
   Grtz Hans

   Verwijderen
 10. Nooit geprobeerd, maar in de watersport hebben ze masten met toplicht. Dat spul moet tegen een stootje kunnen op de woeste baren. Zelf ben ik niet zo handig, anders was ik al naar een bootshop of werf toegestapt om dat eens te proberen.

  Of het helpt of niet, weet ik niet. Het helpt wel tegen de kritiek van veel medeweggebruikers en neemt de zorgen van je naasten weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snuffel ook even op zo'n site, wie weet ...
   Bedankt !
   Grtz

   Verwijderen
  2. Bovenin de mast lijkt zo'n wit rondschijnend toplicht heel klein maar van dichtbij zijn ze best groot!

   Verwijderen
 11. Dat lijkt me ook... Jammer ... Ik probeer het met 2 ledstrips op de mast... misschien is dat een opvallende oplossing...
  Grtz Hans

  BeantwoordenVerwijderen