woensdag 15 april 2015

mijn geluk had een behoorlijk dipje...

Je bent als bestuurder van een velomobiel kwetsbaar dat weet ik ondertussen al. Je probeert zoveel mogelijk de verkeerssituatie in te schatten ,maar af en toe loopt het wel eens mis. Zo ondervond ik gisterenavond ...
Een zalige dag was het... een prima fietsweertje en na de vroege shift besloot ik een trotje van een goeie 100 km te doen . Op weg naar huis reed ik op een fietspad, dat aan de linkerkant van de rijweg gelegen is.Plots kwam een wagen aangereden uit een straat aan mijn linkerzijde. De wagen stopte en ik vertraagde . Het was door de lage zon niet mogelijk om de bestuurder te zien en de wagen bleef staan tot ik genaderd was tot op 2 m . Dan ging alles heel snel ... de wagen schoot vooruit en knalde op mijn neus ... het was dan wel duidelijk ... de bestuurder had me niet gezien...
De snelheid van ons beiden was gering , de schade daarentegen ...De neus ziet er niet uit... Aan beide zijden zit een scheur ... gelukkig kan ik nog rijden . Hopelijk ken ik het ligfietstreffen nog meedoen ... vandaag doe ik een poging om mijn beestje wat toonbaarder te maken...

Nu maar duimen dat alle kosten vergoed worden...

23 opmerkingen:

 1. Oww, wat een narigheid. Heeft de bestuurder van de auto een schadeformulier ingevuld en ondertekend?

  Succes met de reparatie!

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Erwin,
   Het formulier werd opgemaakt en ondertekend.
   Als ik me niet vergis wordt de zwakke weggebruiker in België beschermd .Maar ik denk dat er geen twijfel mogelijk is.
   Jammer dat ik aan de andere kant van België moet zijn voor de herstelling.
   Grtz

   Verwijderen
  2. Hans, kan de herstelling niet in Gent plaatsvinden bij Fietser.be? Die zijn verdeler van Velomobiel.nl fietsen, en repareren van schade zullen ze ook wel kunnen denk ik?
   Je kan altijd even bellen voor info lijkt me.
   Succes!

   Verwijderen
  3. Dag Adri,
   Ik wist niet dat fietser.be verdeler was van velomobiel.nl.
   Ik heb ondertussen al gemaild naar emvelombiel .Etienne maakt een bestek op basis van foto's. Dat maakt het voor mij mogelijk om de geplande ligfiets dagen mee te maken.
   De deuk in de neus heb ik eruit geduwd en de grote scheuren zijn vastgemaakt met tape.Een beetje een raar zicht , maar het went .

   Grtz Hans

   Verwijderen
 2. Bij een aanrijding van een motorvoertuig met een fietser wordt de zwakkere partij vergoed, ongeacht schuld, tenzij grove schuld ( = opzet ) kan worden bewezen. Dat bewijzen is in praktijk zo lastig dat het vrijwel nooit gebeurd.

  Dat betekend dat als je het schadeformulier juist hebt ingevuld, een vergoeding van de schade moet volgen. Het is het "voordeel" van botsen tegen een motorvoertuig, botsen tegen andere fietsers ( die met gemakt dezelfde schade aan je velomobiel maken ) is een stuk lastiger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is deze regel ook geldig in België? Hopelijk wel want dat maakt de zaak een stuk gemakkelijker. Ik heb zelf tegenwoordig een blanco schadeformulier en een pen in een plastic mapje achterop mijn stoeltje geplakt zitten, om hopelijk nooit nodig te hebben.

   Groet

   Erwin en Tante Lies

   Verwijderen
  2. Zo'n papier had ik onlangs ook bij me genomen ... een voorgevoel ...
   Gelukkig was ik met de velomobiel ... indien ik met de mtb geweest was ,lag ik terug over de wagen...

   Verwijderen
  3. Bij mijn weten is het hier (België) zo bij een aanrijding tussen motorvoertuig en fietser automatisch de verzekering van het motorvoertuig de lichamelijke schade van de fietser moet vergoeden, ongeacht wie schuld aan het ongeluk heeft. De materiële schade moet vergoed worden door de verzekering van deze die in fout is.
   Ik lees dat de auto van links kwam, mag ik aannemen dat de regel "voorrang aan rechts" van kracht was...

   Verwijderen
  4. Dag Ronny,
   Ik reed op een hoofdweg , de auto moest mij voorrang verlenen.
   Grtz Hans

   Verwijderen
  5. Dat is wat ik dacht (maar niet helemaal uitlegde), dat de schuld sowieso bij de autobestuurder ligt.

   Verwijderen
 3. Lelijke schade Hans! Valt wel te repareren natuurlijk, zal niet goedkoop zijn evenwel. Hopelijk word het verzekeringswerk, dan kan je het gewoon laten doen, is het gelijk weer helemaal netjes.
  Succes met de afwikkeling,

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Adri,
   Ja ,niet mooi hé.... maar alles kan gefikst worden... en ik heb het voordeel dat ik hetzelfde niet hoef te doen...
   Jammer dat net nu gebeurt... er komt een ligfiets weekend aan en ik wilde er heen met de velomobiel ...
   Grtz

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Dank je wel Paul.
   Volgens emvelomobiel zal de Strada helemaal worden herspoten.Ik kijk al uit naar het resultaat.
   Grtz Hans

   Verwijderen
 5. Dat ziet er inderdaad pijnlijk uit. hopelijk komt het snel in orde.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja Birger, dat gevoel heb ik ook...

  Grtz

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Even onbeschaamd reclame maken: indien het nog niet zo is, wordt lid van de Fietsersbond. Dan heb je meteen rechtsbijstand voor het geval dat nodig is.
  Vervelend, zo'n aanrijding, voor beide partijen. Nu ja, in het verkeer valt het voor, onvermijdelijk. Zo lang het goed afloopt, is het enkel maar vervelend. Als het goed hersteld wordt, zie je er niets meer van en dan ben je een ervaring rijker. En ondanks die ervaring zijn er soms omstandigheden waar je niets aan kunt doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Jan,
  Ik heb me enkele maanden geleden lid gemaakt van de fietsersbond.Ik bracht hen op de hoogte ,alsook mijn BA verzekering .Van de fietsersbond ontving ik nog geen antwoord.
  Het is een ervaring die me aanzet om zoveel mogelijk de landelijke of verkeersluwe wegen te gebruiken.
  Grtz Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoop dat je inmiddels weer aan het fietsen bent? Hoe is het afgelopen?

  Soortgelijk meegemaakt hier in Schoten 3 jaar geleden. Links gelegen fietspad....Was het een aangeduid tweezijdig te berijden fietspad? Of reed je tegen de richting in? Dat kan verschil uitmaken. Wegcode 9.1.2-1.
  Bij mij was de schade 50-50 verdeeld en een wijze les. Op een links gelegen fietspad moet je ervan uitgaan dat automobilisten je niet zien. En zeker bestuurders van SUV's. Die kijken echt over de velomobiel heen. De rechtbijstandverzekering van de fietsersbond heft mij destijds goed geholpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben nog steeds aan het fietsen met een beschadigde neus.Begin juni gaat de strada naar EMvelomobiel waar een expertise doorgaat en hij meteen hersteld wordt.Begin juli zou hij er moeten uitzien als een nieuwe....
  Er stond een bord met de aanduiding van een fietspad in 2 richtingen op het eind vd straat waaruit de wagen kwam.
  De rechtsbijstand van mijn familiale verzekering regelt de zaak af.
  Grtz hans

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hans, Hoop dat de financiele afhandeling van de schade bij jou beter verloopt dan bij mij, hier in Duitsland: Reed eveneens op het verplichte fietspad aan de linkerzijde van de voorrangsweg buiten de bebouwde kom. De vrachtwagechauffeur had niet naar rechts gekeken, maar wel zo het fietspad op gereden. Helaas voor mij was het fietspad daar spekglad (op deze verder zonnige, droge novemberdag). Remmen had weinig effect en mijn schade fiks groter dan die van jou.
  Ook helaas voor mij zijn in Duitsland alle fietspaden, liggend langs voorrangswegen uit de voorrang gehaald. Ja, er was een voorrangsbord. Dus volgens de rechter komt alle schade aan fiets en lichaam voor mijn rekening, Bescherming van de zwakkere verkeersdeelnemer stelt dus niets voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oei , daar hou je wel een nare kater aan over... Ik heb in ieder geval meer geluk gehad.

  Grtz Hans

  BeantwoordenVerwijderen